PTJ Trainingen en Jeugdwerk

Ipad, smartphone, computer……….grrrrr GA SPELEN! (Of toch best oke?)

Waar doe je nu eigenlijk goed aan?

Wanneer ik alle opvoedsites napluis doe ik het niet slecht met mijn regels:

– half uur per dag spelletjes
– en soms kan hij als oefenmateriaal voor schoolactiviteiten extra worden ingezet.

Over de tijdstippen heb ik uiteraard wel mijn eigenbelang meegenomen:
– wanneer ik iets langer op mijn bed wil liggen in het weekend (half 6 iedere dag is best vermoeiend).
– tijdens het koken. Dan kan ik mijn aandacht er bij houden en is het eten minder zwart dan wanneer ik steeds ‘lastige’ vragen van kleuter en pré tieners moet beantwoorden, of voor politieagent moet spelen.
digishit

“Maaaaam, mag ik op de tablet?” Roept zoonlief terwijl hij niet eens de tijd neemt om zijn schoenen en jas netjes weg te leggen. We komen net thuis na een dagje school.

Wanneer ik vraag of hij het leuk zou vinden om even buiten te spelen (na 6 dagen regen schijnt nu eindelijk de zon) krijg ik een boze bui over me heen van een 4 jarige!
Ik snap ook best dat hij moe is maar van de tablet krijgt hij sowieso geen energie.
Ik spreek met hem af dat hij nu gaat spelen en straks (als ik ga koken) hij wel even met dat digitale ding mag spelen. Met veel gemopper gaat hij aan de slag met zijn auto’s en na 5 minuten staat hij samen met zijn zus op de tramopo(line).

Vaak zie ik kinderen en jongeren met de nieuwste snufjes op het gebied van de digitale wereld. Leuk dat zij er zo behendig in zijn hoor maar kunnen ze ook gewoon spelen of überhaupt praten?
Ik kom ze tegen in restaurants, op het terras, in de bibliotheek, het schoolplein, auto’s, in de klas en tot mijn stomme verbazing vorig weekend in een giga groot pretpark?!?!

Ideale babysit hoor daar niet van maar leren kinderen tegenwoordig nog hoe samen te spelen, vriendjes te maken, ongein uit te halen, uit bomen te vallen? Gewoon te wachten op je beurt in een rij bij de attractie, een lange autoreis te doorstaan, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mijn dochter zei laatst: “Ik weet echt niet wat ik moet doen hoor als ik niet op de Ipad mag.” Het speelgoed is hier goed is hier goed vertegenwoordigt hoor. Maar wat is er mis met je gewoon een keer goed vervelen?!?

Wanneer er vriendjes komen spelen is dit ook steevast de vraag. Mijn antwoord blijft hetzelfde: “jullie kunnen nu samen spelen, wanneer jullie niet samen zijn is er misschien tijd voor de iPad.”

Waar doe je nu goed aan? Ze leren veel van die dingen. Spellen zijn niet per definitie slecht. Veel is pedagogisch gezien best goed. En asociaal of contactgestoord met alle chats bij spellen is ook niet het eerste dat in mij op komt.
Toch zijn er echt wel grenzen.

11-07-2016
Ipad, smartphone, computer……….grrrrr GA SPELEN! (Of toch best oke?)
Schuiven naar boven